Dyrlægeskræk hos hunde og katte

Fremmede dyr – også af andre arter, fremmede mennesker, ukendte lugte og uvante situationer kendetegner dyrlægebesøget for din hund eller kat. Situationen stresser dyret, og det kan gøre det særdeles vanskeligt at udføre undersøgelsen eller behandlingen optimalt for dyrlægen. I nogle tilfælde er det endda nødvendigt at bedøve hunden.

Dyrlægeskræk opstår, når de negative og usikre oplevelser overstråler de positive. Man bør derfor som udgangspunkt vænne sin hund eller kat til at besøge dyrlægen så tidligt som muligt. Er hunden eller katten allerede ramt af dyrlægeskræk, er der også metoder og handlemåder, der kan gøre oplevelsen bedre for både kæledyret og ejeren.

Sådan håndteres dyrlægeskræk hos hunde

Formålet er at skabe en rolig oplevelse for hunden, der har dyrlægeskræk. Nogle gange er problemet i ”den anden ende af snoren”. Hunden stresses nemlig, hvis den fornemmer usikkerhed eller bekymring hos ejeren. En rolig udstråling og accept af situationen fra ejeren giver mindre stress hos hunden, der betragter situationen som mindre farlig.

Hvis din hund har dyrlægeskræk, anbefaler vi en tilpasset tilgang til forestående dyrlægebesøg samt fremtidig tilvænning. Her er tre gode råd:

  1. Alle ikke-livsnødvendige behandlinger udsættes til, at hunden er klar
  2. Besøg klinikken med kun positive oplevelser (helt uden behandling eller konsultation)
  3. Positive oplevelser med hjemmefra – eks. berøring på tænder og lignende situationer fra klinikken

Med henblik på at skabe flere gode oplevelser for hunden ved dyrlægen, anbefaler vi hos Herlev Dyrehospital at besøge klinikken for blot at hilse på dyrlægerne og se klinikken. Kom ned med hunden, sæt den på vægten, giv den en godbid og gå igen. Hvis en behandling eller undersøgelser er nødvendigt, findes der endvidere midler til at reducere stressniveauet hos hunde. Vi tilbyder effektive kosttilskud til at mindske stress samt Adaptil, der er et duftstof udviklet til at reducere stress gennem hundens lugtehjerne.

Sådan håndteres dyrlægeskræk hos katte

Den grundlæggende tilgang til at håndtere dyrlægeskræk hos katte er nogenlunde ens som hos hunde – det handler om at skabe en rolig oplevelse. Stressniveauet er højt, og katte trykkes yderligere ved tilstedeværelsen af hunde, der fremstår som et klart fareelement. Katte er endvidere ganske gode til at skjule sygdomme og skader fra deres ejer, så katte kommer slet ikke så ofte til dyrlæge som hunde – desværre. Det betyder nemlig, at problemerne er mere fremskredende, og katten føler sig typisk mere defensiv.

Hjælp katten godt på vej med at investere i et godt katte-bur. Katte kan lide at have kontrol over situationen, hvorfor et slidt katte-bur, hvor ejeren skal hive dem ud, kan bidrage til mere stress. Lad katten kigge ud på sin velkendte ejer og lad katten tage skridtet selv.