Hjertelungeorm er en fællesbetegnelse for både hjerteorm og lungeorm, da de ligner hinanden rigtig meget, og giver de samme symptomer. Dog bliver hundene ofte mere syge af hjerteorm end af lungeorm. Hjertelungeorm kan være en meget alvorlig lidelse, og kan i værste tilfælde være livstruende, hvis infektionen ikke opdages i tide. Læs mere her

Hjerte- og lungeorm

Hjertelungeorm er en fællesbetegnelse for både hjerteorm og lungeorm, da de ligner hinanden rigtig meget, og giver de samme symptomer. Dog bliver hundene ofte mere syge af hjerteorm end af lungeorm. Hjertelungeorm kan være en meget alvorlig lidelse, og kan i værste tilfælde være livstruende, hvis infektionen ikke opdages i tide

Både hjerte og lungeorm findes i hele landet, men er mest udbred i københavnsområdet. Det skyldes at der er mange hunde og ræve samlet på samme sted, som kan sprede smitten.

Hjerte- og lugeorm er rundorme, som spredes via snegle og sommetider padder (frøer/tudser). Den mikroskopiske orm lever og formerer sig i blodkarrene i det smittede dyrs lunger. Derfor bliver en smittet hun ofte hurtigt forpustede, da lungerne så ikke virker optimalt. Larverne kommer ud via afføring og optages derefter af snegle. I sneglene udvikler larverne sig til at blive smitsomme og inficerer nye hunde/katte, som kommer i kontakt med sneglene.

Sneglene kan bedst lide småregn, dampende forhold, fugtigt vejr og er mest aktive dér. Især om natten, da duggen ofte falder der. Det er i den slags vejr, der er størst chance for at blive smittet. De kan ikke lide tung regn eller tørt vejr, så der er ikke lige så stor chance for at blive smittet der. Den hyppigste smittekilde er små pytter med vand som hunden drikker af eller græs som hunden spiser.

Er der hjerte-orm i dit område? Se oversigten her

Disse symptomer skal du holde øje med

Symptomerne kan variere meget. Nogen viser ingen symptomer, og nogen viser kun periodevis symptomer. Af de hunde som har symptomer, er de mest almindelige:

  • Hoste
  • Sløvhed
  • Åndenød (bliver hurtigt forpustet)
  • Vægttab
  • Nedsat appetit
  • Diarré
  • Opkast

Hvis der er flere hunde i hjemmet, og den ene er smittet med hjerteorm, bør de andre hunde undersøges for hjerteorm, da de har færdes de samme steder. Hjertelungeorm smitter ikke direkte fra hund til hund.

Man kan undersøge for hjerteorm ved hjælp af en blodprøve, som vi analyserer i vores eget laboratorium. Hvis prøven er taget tidligt på dagen, kan vi have svar allerede samme dag. Ellers kan hjerteorm findes i afføringsprøver.

Man kan ikke teste for lungeorm ved en blodprøve, men man kan undersøge afføringsprøver for lungeorm. Metoden kaldes for ”Baermann-undersøgelse” og man kan undersøge for både hjerte- og lungeorm ved denne undersøgelse. Da hjerte- og lungeorm ikke udskilles hver dag, er det nødvendigt at opsamle afføring fra 3 på hinanden følgende dage. Efter 24 timer kan prøven aflæses og eventuelle levende orm kan direkte ses i mikroskopet.

Når der samles afføring, er det vigtigt at kun toppen af afføringen tages med, så der ikke kommer jord med i prøven. I jorden kan der nemlig være små orm der kan forstyrre undersøgelsen. Prøverne kan opsamles i “høm-høm poser” og gemmes et køligt sted (fx udenfor) indtil de afleveres hos os.

Ved indlevering af afføringsprøver, ser vi helst at I kommer mandag-torsdag, da prøven skal hænge i 24 timer før aflæsningen.

Læs mere om parasitter og hjerte- og  lungeorm her

Efter behandlingen af hjerte- og lungeorm

Er din hun blevet smittet med hjerte- eller lungeorm, er det vigtigt at den får ro efter og under behandlingen, da lungevævet er beskadiget. Det er desuden enormt vigtigt at man samler op efter sin hund, hvis den er smittet, så smitten ikke spreder sig.

Har du spørgsmål til hjerte- og lungeorm? Ring til os på 44 91 91 44 eller booke en konsultation her