Sterilisation af tæver udføres for at undgå løbetider, falske- og uønskede drægtigheder og mindsker risikoen for at hunden udvikler bl.a. livmoderbetændelse (pyometra), der ses hos mange ældre tæver, kræft i æggestokkene, mammatumorer samt diabetes. Tæver har omkring 25% risiko for at udvikle kræft i mælkekirtlerne, men hvis man steriliserer inden 2. løbetid, nedsættes risikoen til 8% – vi anbefaler at tæven steriliseres mellem 1. og 2. løbetid. Læs mere her
Laparoskopisk sterilisation
Sterilisation af tæver – kikkertoperation til sterilisation af hund
Laparoskopisk sterilisation tilbydes som alternativ til traditionel sterilisation, men er mindre invasiv og derfor klart at foretrække. Ved laparoskopisk sterilisation laves 1-3 små huller i huden hvorigennem operationen udføres – metoden kaldes derfor også for nøglehulskirurgi eller kikkertoperation. Her indsættes porte, små rør, i bughulen, der er pustet let op med medicinsk CO2, hvorigennem kamera og instrumenter indføres – dermed kan kirurgen med stort overblik se og operere uden at åbne bughulen op som ved den traditionelle metode. Blodkar brændes for at undgå blødning og ovarierne fjernes gennem en af portene, mens livmoderen forbliver i bughulen som et passivt organ. Hullerne lukkes med en selvopløselig tråd.
Forundersøgelse af hund inden kikkertoperation
Før operationen foretages en forundersøgelse, og operationen foregår i fuld narkose, selvfølgelig under nøje overvågning både under og efter indgrebet. Da kikkeroperation eller nøglehulskirurgi er den mest skånsomme metode til sterilisation vil hunden hele lettere og hurtigere. Derudover er smerteniveauet langt mindre end ved den traditionelle metode, og derfor er der markant mindre behov for smertestillende medicin efter operationen. Alt i alt kommer hunden sig langt hurtigere og kan som regel være på benene allerede dagen efter, men vi tilser selvfølgelig gerne jeres hund til en opfølgende kontrol for at sikre sig at alt går som det skal.
Fordele ved en laparoskopisk sterilisation
Den laparoskopiske sterilisation kræver ekstra udstyr og erfaring men har tilgengæld flere fordele forbundet med sig. Undersøgelser har nemlig vist at hunde 2 dage efter traditionel sterilisation havde en reduktion i aktivitetsniveauet på 62%, mens aktiviteten kun faldt 25% hos hunde der havde fået foretaget en laparoskopisk sterilisation. Dette indikerer hurtigere bedring samt markant færre smerter hos de nyopererede hunde, der har brug for mindre smertestillende behandling efterfølgende. Gru det sårenes markant mindre størrelse efter en laparoskopisk sterilisationen, er der sjældent brug for krave, da de ikke vil give anledning til at hunden vil slikke sårene. Når ovarierne fjernes, vil produktionen af de hunlige kønshormoner ophøre. Dette vil forhindre løbetider, drægtighed samt sænke tævens energiniveau og øge hendes appetit. Risikoen for overvægt vil derfor opstå, men vi tilbyder selvfølgelig individuel vejledning til en passende diæt for at undgå at tæven tager for meget på.
Undtagelsesvist kan tæven efter sterilisation – uanset om den er foretaget på traditionel vis eller via laparoskopi – opleve urininkontinens som følge af at tæven ikke længere producerer østrogen, dette kan let behandles.
Det er dog ikke alle hunde hvor kikkertoperation/nøglehulskirurgi anbefales. Nogle hunde kan være for overvægtige til at metoden kan fungere og her anbefales den traditionelle sterilisation. Derudover kan meget små hunde på grund af deres anatomi være en udfordring og her kan den traditionelle metode ligeledes være en bedre løsning.
Læs mere om vores sterilisationer på hunde her