Tag dit kæledyr med til regelmæssig undersøgelse

Langt de fleste kæledyrsejere vil – heldigvis – deres kæledyr det absolut bedste. Derfor er det også særlig vigtigt, at man med jævne mellemrum tager sin hund eller kat med til dyrlægen for en generel sundhedsundersøgelse. Her har dyrlægen mulighed for at imødekomme eventuelle sygdomme eller skavanker, inden problemet udvikler sig til at være alvorligt. Det er både fordelagtigt for dyrets sundhed, og så kan det være en billigere løsning på lang sigt, da man undgår mere omfattende og derved dyrere behandlinger eller operationer.

Sundhedsundersøgelse af din hund

Når du som hundeejer skal vurdere din hunds sundhed, kan du kigge efter både adfærd samt fysisk tilstand. Hvis din hund afviger fra dens normale adfærd, kan det være et tegn på ubehag, sygdom eller smerter. En rask og sund hund kendetegnes ved:

  • Afføring mellem én og fire gange dagligt
  • Hyppig urinering (særligt hos hanhunde)
  • Drikker mellem 50 og 50 ml vand om dagen pr. kg
  • Ubesværet gang og løb
  • Har nemt ved at rejse og lægge sig

Hertil kommer, at vejrtrækning, puls og kropstemperatur gerne skal være normale. Det afhænger dog af hundens race og størrelse. Også hundens mundhygiejne er vigtig for den generelle sundhed. Tænderne skal gerne være hvide og uden tandstensbelægninger.

Sundhedsundersøgelse af din kat

I en dækkende sundhedsundersøgelse af en kat, indgår som udgangspunkt tre elementer – nemlig vaccination, tandtjek og vægt. Ligesom ved hunde, bør ejeren være opmærksom på anderledes adfærd samt fysiske tegn på ubehag. En sund og rask kat beskrives ved:

  • Afføring mellem én og fire gange i døgnet
  • Drikker 1,5 dl vand i døgnet (OBS: dåsemad indeholder væske)
  • Regelmæssig urinering
  • Let og ubesværet bevægelighed
  • Natteaktivitet og en del søvn i løbet af dagen

Der kan være vigtige forskelle mellem katte i forbindelse med at tilse deres generelle sundhed. Tørfoder indeholder eksempelvis næsten ingen væske, hvorimod dåsemad indeholder helt op til 85% væske, hvorfor katte, som spiser tørfoder, skal have mere vand ved siden af. I forhold til urinering er der også stor forskel på inde-katte og ude-katte. Har du en ude-kat, er det tydeligste tegn på ubehag i forbindelse med besørgelse pludselig indendørs urinering.

Bring dit kæledyr til dyrlæge i god tid

Hos Herlev Dyreklinik anbefaler vi, at dyreejere er kontinuerligt opmærksomme på kæledyrets sundhed samt reagerer hurtigt ved mistanke om sygdom, ubehag, infektioner eller traumer. Forebyggelse er meget nemmere og bedre end behandling, og dyreejere kommer derfor en lang vej ved at investere i det rette foder, shampoo, legetøj, osv. Årlige sundhedstjek samt vaccination er særlig vigtige i forbindelse med at holde sin hund eller kat sund, rask og glad.