En forebyggende sundhedsbehandling kan betyde at du opdager eventuelle sygdomme tidligt i forløbet, og dermed får bedre behandlingsmuligheder og prognose. Læs med her

Forebyg sygdom med et senior tjek

En hund er seniorhund når den er fra 6-9 år, afhængigt af race. Jo større og tungere race, jo tidligere er hunden en seniorhund. Ældre hunde kan leve gode og aktive liv, men det er vigtigt at holde øje med helbredet på din seniorhund. Katte er senior fra de er 8 år.

Et seniortjek er en komplet sundhedsundersøgelse af hunden eller katten, hvor dyrlægen undersøger dyret fra snude til halespids. Dyrlægen kigger blandt andet efter tandsten og betændt tandkød, samtidig med at hjertet tjekkes, og om der er tegn på gigt. Undersøgelse af prostata for hanhunde samt palpering for tumorer i brystvævet for tævehunde. Desuden undersøges øjne, led og ører.

På samme måde som for mennesker følger skavanker og svigtende helbred også med alderen hos hunde og katte. Nogle symptomer er lette at se, mens andre er sværere at få øje på. Generelt er det en god idé at være opmærksom på en ændret adfærd hos dyret. Det kan være træthed, manglende appetit, ekstra tørst og dårlig ånde. Jo tidligere, dyret får behandling, jo lettere er det at behandle.

Seniortjekket afslører, om hunden eller katten er velfungerende og har et godt helbred, eller om der vil være behov for mere dybdegående undersøgelser og eventuel behandling. Husk, du kan tilvælge urin- og blodprøve til dit senior tjek:

Blodprøveundersøgelsen: Hæmatologisk + biokemisk test

  • Nyrefunktion – En meget hyppig lidelse hos ældre katte er nedsat nyrefunktion. Én ud af otte katte over 10 år har forhøjede nyreværdier
  • Leverfunktionen
  • Glukose – diabetes

Urinundersøgelsen:

Urinen undersøges for om der er tilstedeværelse af blod. Blod i urinen er ikke normalt og kan hænge sammen med blærebetændelse, blæresten eller forstørret prostata. Urinen undersøges også for, om der er tilstedeværelse af protein + urinens vægtfylde bliver tjekket. Dette kan være tegn på begyndende nyresvigt. Til sidst undersøgelse urinen for krystaller, som ses i forbindelse med blæresten eller blærebetændelse.

Book et seniortjek i dag: Klik her

Andre aldersrelaterede sygdomme

Der er en del sygdomstilstande, som først ses, når hunde er i den sidste halvdel af deres liv. Det kan f.eks. være stofskiftesygdomme som Cushing og nedsat stofskifte samt sukkersyge. De opdages ligeledes ved blodprøver og forskellige udvidede undersøgelser.

Kønsorganernes funktion ændrer sig også hos ældre dyr. Hos ikke-steriliserede tævehunde er der især en øget risiko for hormonforstyrrelser og dermed følgende livmoderbetændelse, og det er også hos dem, man af samme grund ser en øget forekomst af mælkekirtelsvulster.
Hos de ældre ukastrerede hanhunde kan der være problemer med prostata, som giver nogle helt andre symptomer end hos mennesker.