Din hund kan desværre ikke fortælle dig, når den oplever smerter eller lidelser. Hunde giver dog nogle signaler, når de har ondt – enten i form af lyde eller adfærdsændringer. Læs med her
Hunde & smerter
Hundens signaler kan være ganske svære at opdage, hvis ikke man er opmærksom. Det er nemlig ikke smart for hunden at virke svag, skadet eller syg i naturen, så ofte prøver de at skjule det. Der kan være nogle adfærdsmæssige ændringer hos hunden, som kan tyde på smerter eller ubehag. Følgende symptomer skal du, som hunde ejer, være opmærksom på:
- Nedsat appetit
- Hyppig hurtig vejrtrækning
- Forringet bevægelighed (eller bevæger sig langsomt)
- At hunden ikke lægger sig, hvor den plejer (eller lægger sig anderledes)
- Uvilje mod at gå på trapper, hoppe eller lignende
- Tydelige temperamentsændringer (virker defensiv)
Hundens alder påvirker naturligvis også nogle af ovenstående forhold. Hos unge hunde – mellem seks og ti måneder – bør ejeren være opmærksom på smerter i hundens ben. Hvis hunden halter på et eller begge forben, kan det udvikle sig til albue-artrose (også kendt som slidgigt). Det skyldes, at der sker særlig meget i hundens skelet netop i denne alder. I bagbenene kan der forekomme løse knæskaller og lignende, som dog kan imødekommes med hurtig korrigering. CT-scanninger er yderst effektive i forbindelse med at identificere sådanne problemer. Ejere af ældre hunde finder ofte forklaringen for hundens nedsatte bevægelighed i den høje alder. Vi anbefaler dog klart, at du er opmærksom på eventuelle smerteårsager.
Læs også vores andre artikler: Forebyg sygdom med et senior tjek af din hund eller kat
Hvordan foretager dyrlægen smertebehandling?
Når det kommer til smertebehandling af dyr, er diagnosticering og problemidentificering første skridt. Som udgangspunkt findes tre typer af årsager til smerter:
- Infektioner / betændelser
- Traumer
- Kræft
Infektioner og betændelser består eksempelvis af hudbetændelser og tandbetændelser samt livmoderbetændelser, men denne kategori inkluderer bl.a. også mave- og tarminfektioner, bidsår og vokseværk. Ligesom i forbindelse med kræftsygdomme (f.eks. kræft i blæren, hjertet, huden eller knoglerne), er behandlingen typisk i form af operationer. Traumer inkluderer skader og smerter som følge af påkørsler, slagsmål og lignende. Her kan være tale om tydelige traumer (f.eks. glasskår i poten) eller en indre skade (f.eks. et knoglebrud).
Smertebehandlingen foregår ved brug af smertestillende medicin samt tryghed i omgivelserne. Hvis skaden på hunden er tilstrækkelig stor, er det værd at overveje, hvorvidt hundens livskvalitet kan bevares. Denne vurdering foregår typisk hos dyrlæge og ejer i samråd.
Forebyggelse er bedre end behandling
Vent ikke med at tage din hund til dyrlæge, før skaden er for stor. Hold din hund sund og rask ved at følge nogle af vores generelle sundhedsråd for kæledyr – tag f.eks. din hund med til hyppige sundhedsundersøgelser af en dyrlæge. Det kan gøre din hund bedre tilpas til dagligt, og det kan spare dig for dyre og omfattende behandlinger på sigt.
Læs vores artikel: Tilvænne hunden til at reagere positivt ved at komme til dyrlægen