Hvorfor skal man sterilisere sin kat?

Vil du gerne undgå killinger i din husstand, eller ønsker du en mere rolig kat, er sterilisering af din hunkat en oplagt mulighed. Den mest åbenlyse konsekvens af en sterilisering er naturligvis, at hunkatten ikke længere kan blive drægtig, men til gengæld vil du roligt kunne lade din hunkat komme på eventyr uden for hjemmets vægge. Derudover kan du opnå fordele i forhold til din kats sundhed, såvel som i kattens adfærd ved en sterilisering.

Sådan foregår steriliseringen

Vælger du at få steriliseret din kat, kræver det en lettere omfattende operation. Katten bedøves, og vi holder øje med hjertets rytme, vejrtrækning, blodtryk m.m. Kattens æggestokke fjernes, og i nogle tilfælde fjernes hele livmoderen, hvis der er tegn på forandringer i denne. De fleste katte er helt normale dagen efter operationen, men de skal blive inde i ca. 10 dage for at undgå komplikationer med sårhelingen.

Undgå en drægtig – og hormonforstyrret – kat

Har du en ikke-steriliseret hunkat, kender du helt sikkert til de hormonforstyrrelser, der præger katten i sommerperioden. I marts eller april begynder hunkatten sin løbetid, som betyder, at den bliver urolig i kraft af sin lyst til at komme ud. Katten miaver og piver for at gøre opmærksom på sig selv, ligesom den gnider sig op ad alverdens ting. Det er både ganske irriterende for kattens ejere, og så er det synd for katten, da adfærden jo er et resultat af kattens naturlige instinkter og drifter. Denne adfærd vil effektivt nedsættes som følge af steriliseringen.

Udover en mere rolig kat, som ikke er så tilbøjelig til at strejfe, vil steriliseringen medføre flere sundhedsmæssige fordele for katten. Livmoderbetændelse, kræft i æggestokkene samt kræft i mælkekirtlerne er alvorlige sygdomme, som kan forebygges næsten fuldstændigt ved at sterilisere katten tidligt.

Få gode råd af en kyndig dyrlæge

Hvis du har spørgsmål til steriliseringsprocessen samt de forhold, der gør sig gældende for netop din kat, er du velkommen til at kontakte din dyrlæge hos Herlev Dyreklinik. Vi svarer gerne på dine spørgsmål med udgangspunkt i vores mange års erfaring. Læs mere om sterilisation af katte.