Tandbørstning

Det er de færreste hunde og katte som fra starten tillader tandbørstning når man opstarter denne. Men med en god tilgang kan langt de fleste tilvænnes til en tandbørstningsrutine. Tandbørstning er det bedste redskab du har som ejer, for at mindske plak, tandsten, tandkødsbetændelse mv. og sørge for en sund mund hos dit dyr.

Herunder er gode råd til hvordan du kommer i gang.

Læs også vores artikel: Tandproblemer hos hunde

Start roligt op

Det er både dig som ejer og dit dyr som skal i gang med noget nyt. Hav en rolig tilgang når du starter. Du kan starte med at berøre og massere udenpå munden og læberne. Herefter bevæger man sig ind under læberne på tænderne. Når dyret accepterer dette og du ved hvordan det føles, kan man optrappe med tandpasta og tandbørste.

Hvornår skal det gøres?

Det er bedst når dyret er roligt og afslappet og du har tid og ro til det. Tandbørstning skal helst gøres 1-2 gange dagligt. Plak dannes ligeså hurtigt hos hunde og katte som hos mennesker.

Hvilken tandbørste skal jeg bruge?

Langt de fleste synes det er nemmest at starte op med en “fingertandbørste”, som er en stof-, silikone- eller tandbørste til at sætte på fingeren. Dette giver en god føling om hvor man er i munden og er lettere at styre i starten. Når både dit dyr og du har vænnet jer til rutinen da kan man overgå til en tandbørste. Hvilken tandbørste du skal vælge afhænger af mange ting, herunder størrelsen på dit dyr. Det er vigtigt at vælge det rette størrelse på tandbørstning i forhold til størrelsen på dit dyr. Det er vigtigt at børsten ikke er for stor, samt at hårene på tandbørsten ikke er for hårde. Det er bedre at starte med en meget blød tandbørste (ultrasoft/soft), og senere vælge en hårdere børste (medium) end at starte med en (for) hård tandbørste. Det skal ikke gøre ondt at få børstet tænder. Om man vælger en tandbørste beregnet til hunde, voksne eller børn er ikke så vigtigt – mere at den gør det den skal for dit dyr.  
 

Skal man bruge tandpasta?

Ja det er en rigtig god idé. Det er dog vigtigt at det er tandpasta beregnet til hund og kat, da vores dyr ikke kan tåle den tandpasta vi mennesker bruger.  Tandpasta til hund og kat har enzymer som hæmmer dannelse af plak, og er desuden tilsat diverse smage som er lækre for vores dyr, og som herved kan hjælpe på at gøre tandbørstning til en rar ting.

Anvend ikke magt

Tandbørstning skal ikke være et overgreb. Dit dyr skal gerne have børstet tænder resten af sit liv, og så er det ikke godt at gøre det med tvang. Brug tid til at træne og tilvænne den nye rutine. Gør det til en god situation. Stå ikke over dit dyr eller hold den nede. Sæt dig helst ned sammen med den, eller tag den op på skødet eller anden god arbejdshøjde. Ros den og vær selv rolig i din fremgangsmåde. Tag hellere lidt ad gangen og giv dyret pauser. Stop hellere hvis det bliver for meget og prøv igen senere. Sørg helst for at belønne dit dyr bagefter.

Selve tandbørstningen

Når dyret har vænnet sig til at du berører omkring munden og på tænder og tandkød, begynder du tandbørstning. Enten med fingerbørste eller tandbørste. Massér/børst med små cirkelbevægelser hen langs tand og tandkødskanten. Hvis dyret har tandkødsbetændelse kan det bløde lidt, især i starten. Når dyret er vant til dette, bør man træne i at åbne munden så man også kan børste på indersiden og tyggefladerne af tænderne.  Tandbørstning bør tage ca. 2-3 minutter når rutinen er veletableret.