Tandrensning øger din hunds sundhed

Ligesom vi mennesker rammes hunde også af tandpine og tandproblemer. Dog er tandproblemerne hos hunde ofte under tandkødet, og de rammes ikke af huller i tænderne eller karies ligesom vi mennesker (hvilket skyldes udsættelse for behandlet sukker). I stedet er paradentose en hyppig tandsygdom hos hundene, og ikke-tydelige symptomer gør det svært for ejeren at se. Den gængse tandpleje og tandbehandling af hunden er derfor yderst vigtig. Tandbørstning og tandbehandling er effektive og nødvendige i forbindelse med at holde hundens mund- og tandmiljø sundt.

Tandrensninger og behandlingskrævende sygdomme

I forbindelse med en grundig tandrensning tages også et røntgenbillede af hundens mund og kæbe. Her har dyrlægen mulighed for at finde en lang række andre eventuelle sygdomme. Faktisk kan dyrlægen finde helt op til 50% af behandlingskrævende tandlidelser blot gennem røntgenbilledet i forbindelse med tandrensning.

Tandsten er blandt de hyppigste tandproblemer hos hunde, og det er særligt mindre hunderacer, der rammes. Der lægger sig en hård skal på hundens tænder, som skyldes bakterier fra hundens madrester samt kalkudfældninger fra spyt og bakterier. Det irriterer tandkødet, som bliver rødt, og det kan ende med betændelse i tandkødet. Det kan endvidere føre til både paradentose og tandbylder. Hvis ikke tandsten behandles, vil det på sigt føre til kroniske smerter, og tænderne vil falde ud.

Paradentose er en betændelsestilstand i vævet, der omgiver tanden – nemlig i tandkødet og knoglerne. Hvis der opstår plak på tænderne, kan det udvikle sig til gingivitis, som er en tandkødsbetændelse, der i sidste ende kan resultere i paradentose. Der er ingen metode til helt at fjerne paradentose. Den bedste behandling er at stoppe betændelsestilstanden, hvorefter grundig renholdelse af tænderne er særlig vigtigt i forbindelse med at stoppe udviklingen af ny paradentose.

Forebyggelse og god tandhygiejne hos hunden

Forebyggelse er altid nemmere og bedre end behandling, hvorfor vi hos Herlev Dyreklinik opfordrer hundeejere til at huske jævnlig tandbørstning og hyppig tandrensning af hunden. Tandrensningen fjerner den hårde skal på hundens tænder og forhindrer det i at udvikle sig til betændelse i tandkødet og knoglerne. Biofilm dannes allerede igen inden for to til tre uger efter tandrensningen, og grundig tandbørstning er derfor yderst vigtig i denne periode. Børst gerne hundens tænder to eller tre gange om ugen.