Hvornår er det nødvendigt at vaccinere sin hund, og hvilke sygdomme kan undgås ved vaccinering at hund og kat? Læs med her
Bør man vaccinere sin hund?
Som udgangspunkt vaccineres hunde af den helt samme årsag, som vi mennesker vaccineres; for at beskytte mod smitsomme og farlige sygdomme. Ved vaccination eksponerer vi hunden for antigener, som vi gerne vil have at immunsystemet skal reagere på. Det kan være dele af en virus, bakterier samt levende, men inaktive, vira.
Disse sygdomme kan vaccineres imod
Hvalpen bør ved 8 ugers alderen vaccineres mod nogle af de mest gængse sygdomme. Det kan indbefatte:
- D – hundesyge
- H – leverbetændelse
- P – parvovirus
- Pi – parainfluenza
- L4 – leptospirose
Den samlede vaccine mod alle ovenstående sygdomme kaldes DHPPiL4, hvilket er en såkaldt kombinationsvaccine. Forløbet består typisk af op til tre basisvacciner, som gives med cirka fire ugers mellemrum. Når hunden er cirka ét år, gives en såkaldt re-vaccine, og hunden indkaldes efterfølgende til årlige sundheds-eftersyn. Immuniteten imod de forskellige sygdomme holder lidt forskelligt – afhængig af hvordan vaccinen er lavet. Derfor vurderer vi på Herlev Dyreklinik individuelt, hvilke komponenter der er behov for. Planlægger du at rejse til udlandet med din hund, er det et lovkrav, at hunden også vaccineres mod rabies og får et EU-pas. Rabiesvaccinen skal gives 21 dage før afrejse for at være gyldig og holder i 3 år.
Læs mere om vaccinationer til hunde her
Miljøer med smittefare for din hund
I kenneler, hundepensioner, internater, udstillinger, stævner, samt på offentlige områder, hvor din hund er i kontakt med andre hunde og nye miljøer, er den udsat for et højt smittepres. Vaccination beskytter i disse situationer hunden ganske effektivt, og det anbefales således at vaccinere alle hunde, der bruges som familiehunde, jagthunde eller udstillingshunde.
Når hvalpe dier ved deres mor, modtager de nødvendige antistoffer, som beskytter dem mod sygdommene. I den første tid vil hvalpens eget immunsystem ikke reagere imod en vaccination. Det er i stedet de antistoffer, som hvalpen har fået igennem modermælken. Vi må vente med vaccinationen til, at niveauet af antistoffer fra moderen er faldet nok til at vaccination vil stimulere hvalpens eget immunforsvar, hvilket typisk er ved 6-8 ugers alderen.
Se vores prisoversigt på vaccinationer her
Kontakt din dyrlæge for mere information
Vil du vide mere om vaccination af hunde, er du velkommen til at kontakte Herlev Dyreklinik. Vi svarer gerne på alle dine spørgsmål, ligesom vi byder alle hundeejere og vovser velkomne i vores klinik. Du kan desuden finde flere informationer om vores tilbud inden for vaccinering af hunde.
Har du en kat? Læs mere om katten vacciner her