Vigtige vaccinationer for din kat

Katte og killinger er udsat for stor smittefare, hvorfor vaccinationer er særdeles vigtige med henblik på at holde dem sunde og raske. Vaccinen hjælper kattens immunforsvar til at danne antistoffer, som er afgørende for at holde den fri for sygdomme. De fleste virusinfektioner kan desværre ikke behandles ved brug af antibiotika, hvorfor den forebyggende vaccination er særlig vigtig.  

Små killinger får antistoffer gennem deres mor

Når en killing er nyfødt samt i de første uger af dens levetid, får den vigtige antistoffer ved at die ved moderen. Det beskytter killingen, indtil en alder på mellem 11 og 15 uger. Killingen bør vaccineres, når den er cirka otte uger gammel medmindre, at moderkatten selv er vaccineret. I dette tilfælde kan vaccinationen vente til, at killingen er omkring 12 uger.

Ude-katte er særligt udsatte for smitte

Har du en ude-kat, som får lov at bevæge sig frit i nabolaget, udsættes den – naturligvis – også for flere ukendte bakterier end inde-katte, som ikke bevæger sig uden for hjemmets vægge. Som udgangspunkt, skal din kat vaccineres mod følgende sygdomme:

  • Kattesyge (panleukopeni)
  • Katteinfluenza
  • Katteleukæmi

Kattesyge er en tarmsygdom, som oftest angriber unge katte under ét år. Symptomerne er voldsomme, og sygdommen ender typisk med døden efter kort tid, hvorfor vaccination mod netop denne sygdom er ganske vigtig. Katteinfluenza er en samlet betegnelse, som dækker over herpes og calici, der begge forårsager stor ubehag samt smerter hos katten – særligt i luftvejene. Katteleukæmi rammer typisk ude-katte, og ender ofte med døden som følge. Der findes ingen behandling mod katteleukæmi, og vaccinationen er derfor yderst vigtig.

Planlægger du at rejse med din kat, er det nødvendigt at vaccinere imod rabies.

Få styr på din kats vacciner i dag

Hvis du har yderligere spørgsmål omkring vaccinationen af din kat, er du velkommen til at kontakte din dyrlæge hos Herlev Dyreklinik. Vi stiller gerne vores ekspertise til rådighed for dig, ligesom du kan læse mere om vaccination af katte her. Ved alle vores vaccinationer indgår en omfattende sundhedsundersøgelse af katten.