Åbningstider:

Man-Ons: 08:00-17:00
Torsdag: 08:00-18:00
Fredag: 08:00-17:00

Tidsbestilling:

Telefon: 44 91 91 44
Vagt: ring og følg vejledningen

Praktisk info:

Herlev Dyreklinik ISO certificeredeVi er ISO-certificerede

Tandbehandling

Velkommen til vores tandbehandlingssektion for dyr!

At tage sig af dit kæledyrs tænder er lige så vigtigt som at tage sig af dine egne. Vores omfattende guide omfatter alt fra grundlæggende tandbørstning til specifikke tandlidelser hos forskellige dyr. Her kan du finde nyttig information om:

  • Tandbehandling: Lær hvordan professionel tandbehandling kan forbedre dit kæledyrs sundhed og trivsel.
  • Tandlidelser hos kaniner: Opdag de mest almindelige tandproblemer i kaniner og hvordan du forebygger disse.
  • Tandlidelser hos marsvin: Forstå de særlige tandplejebehov hos marsvin og hvordan du kan hjælpe med at holde deres tænder sunde.
  • Tandbørstning: Få tips til hvordan du børster tænder på hund, kat og andre kæledyr, for at opretholde en god mundhygiejne.
  • Paradontose og tandkødsbetændelse: Lær om symptomerne på disse almindelige tilstande og de behandlinger, der kan hjælpe.
  • Knækkede tænder: Find ud af hvad du skal gøre, hvis dit kæledyr oplever et knækket tand og hvordan sådanne tilstande behandles.
  • Tandrensning for hunde: Se, hvordan regelmæssig tandrensning kan forebygge alvorlige tandproblemer og bevare din hunds smil sundt.

Besøg hver kategori for at få mere detaljerede informationer og tips, der vil hjælpe dig med at holde dit kæledyrs tænder rene og sunde!

Tandlidelser hos kaniner

Kaniner har 6 fortænder, 2 i undermunden og 4 i overmunden. De yderste af fortænderne i overmunden kaldes også for støttetænder, og sidder tæt op af de inderste fortænder. Derudover har kaniner 12 kindtænder i overmunden, og 10 kindtænder i undermunden. Kaninen er ikke en gnaver, men hører til gruppen af støttetandede (Lagomorphe) sammen med harer. Ligesom hos gnaverne vokser deres tænder dog hele livet, og der er derfor risiko for, at din kanin udvikler tandproblemer, hvis den slider sine tænder skævt, er født med en unormal tandstilling, eller ikke slider dem nok.  

Hvorfor får din kanin tandproblemer?  

Der er mange årsager til, at din kanin kan udvikle problemer med sine tænder. Den hyppigste årsag er, at den ikke slider dem nok, fordi den ikke spiser, som den ville i naturen. I naturen bruger kaniner meget af deres tid på at tygge græs, og den fart, som tænderne vokser med, passer med det slid, som det næsten konstante tyggeri giver. Når kaniner holdes som kæledyr, får de oftest en blanding af det, som kaldes kraftfoder, sammen med hø. Kraftfoder er eks. kaninpiller eller frøblandinger, og indeholder mere energi, end hø og græs gør. Det betyder, at din kanin skal tygge meget mindre, for at den har fået nok at spise. Dermed ender den også med at tygge og slide sine tænder mindre. Det betyder, at din kanins tænder bliver for lange, og der kan opstå tandproblemer. Oftest ses der dannelse af tandspidser på kindtænderne, som kan gøre skade inde i din kanins mund, og lede til, at de spiser endnu mindre, end inden dens tænder blev for lange. Behandles tandspidserne ikke, kan tænderne vokse sig så lange, at din kanin ikke længere kan lukke munden, og heller ikke kan slide sine fortænder, som så også bliver forvoksede. I nogle tilfælde kan du udløsende årsag til tandproblemer også være ubalance i foderet.  

Har din kanin først tandproblemer, som opdages sent, er der desværre stor risiko for, at det vender tilbage efter behandling. Det er derfor vigtigt at opdage tandproblemer så tidligt som muligt. Tandproblemer kan også lede til, at din kanin udvikler tandbylder, som er meget smertefuldt for den. Ved slemme tandproblemer er der risiko for, at den kun vælger at spise blødt mad, eks. agurk og salat, fordi det gør for ondt at tygge hø og spise kraftfoder, eller fordi det er det eneste, som den er i stand til at tygge. Grundet det høje væskeindhold, kan du risikere, at din kanin udvikler dårlig mave. Da der ikke er meget energi i grøntsager, vil din kanin også begynde at tabe sig. Bliver det rigtig slemt, kan det ende med, at din kanin helt stopper med at spise, hvilket kan lede til at dens fordøjelsessystem går helt i stå. Desværre kan man ikke altid få en kanin, som er stoppet med at spise, til at starte igen, og den kan ende med at dø af sult.  

Hvordan behandles tandproblemer?  

Har din kanin forvoksede kindtænder, tandspidser eller lignende, skal den have rettet sine tænder op. Det gør man via tandraspning, som betyder at man filer din kanins tænder ned i den længde, som det er meningen de burde være. Det er meget vigtigt at din kanins tænder files, og ikke klippes, da klipning af tænder kan få dem til at splintre, og dermed gøre problemet endnu værre. Tandraspning foregår under bedøvelse, så man er sikker på, at man kan komme ordentligt til, og din kanin ikke bliver alt for stresset. Efter en tandraspning kan man ikke garantere, at tænderne ikke igen vil blive forvoksede eller at der dannes nye tandspidser, og derfor kommer nogle kaniner jævnligt ind og får rettet deres tænder til. Så selvom ens kanin har udviklet blivende problemer med sine tænder, kan den sagtens leve videre med det, så længe man er opmærksom på at få raspet tænderne, når de igen bliver for lange. Jo tidligere du reagerer som ejer, jo mindre er risikoen dog for, at det bliver et tilbagevendende problem. Skyldes din kanins tandproblemer en medfødt unormal tandstilling, kan en tandraspning dog ikke rette op på problemet, og tænderne vil med tiden igen blive forvoksede. Nogle racer har større risiko for at udvikle problemer med deres tænder, herunder Løvehoveder og Hermelinere. 

Hvad kan du gøre? 

Hold øje med din kanin. Den bedste indikator for din kanins generelle sundhed, er dens vægt. Det er derfor en god idé, hvis du gør det til en vane at veje din kanin jævnligt, eks. en gang om ugen. Skriv gerne vægten ned, så du kan opdage, hvis der er et langsomt vægttab i gang. Det er nemlig et tegn på sygdom, hvis din kanin taber sig, uden at det er meningen. Derudover er det vigtigt, at du sørger for at din kanin altid har adgang til hø. Det optimale for din kanin er, at størstedelen af dens energiindtag kommer fra hø, og kun en lille smule fra kraftfoder, så den bruger sine tænder nok. Du kan eks. give en lille portion kraftfoder en eller to gange om dagen, og så ellers sørge for, at din kanin altid har masser af rent og friskt hø i buret. Sørg for, at det kraftfoder, som du anvender, er noget som er tilpasset til kaniner, så du er sikker på, at det indeholder de vitaminer og mineraler, som din kanin har brug for. Du må selvfølgelig gerne give din kanin frugt og grønt, men det slider ikke på tænderne på samme måde som hø, og skal derfor ikke være en for stor del af din kanins kost. Det er også en god idé, samtidig med vejningen af din kanin, at se på dens fortænder. Ofte vil problemer med kindtænder give problemer med fortænderne. Man kan dog ikke udelukke, at din kanin har tandproblemer, selvom den har normale fortænder. Kaniner med slemt forvoksede kindtænder vil ikke kunne lukke munden ordentligt i, ligesom de typisk vil savle, og derfor være våde omkring munden hele tiden.  

Hvis du har nogen spørgsmål eller er i tvivl om noget, er du altid velkommen til at kontakte os på klinikken. Vi har fuldt udstyr til at foretage tandraspninger på klinikken, ligesom vi gerne svarer på spørgsmål og kommer med råd og vejledning om hold af kaniner. Du kan se hvad en konsultation af kaniner koster.

Tandlidelser hos marsvin

Tandproblemer hos marsvin er et af de hyppigste årsager til, at dit marsvin bliver sygt. Da marsvins tænder vokser hele livet, er der stor risiko for, at de på et tidspunkt kan komme til at vokse skævt eller blive for lange, og på den måde give problemer. Marsvin har normalt 4 fortænder og 8  kindtænder fordelt på over- og undermund. Man ser hyppigst problemer med kindtænderne, fordi du som ejer kan have meget svært ved at se kindtænderne hos dit marsvin uden specielt udstyr, og derfor ikke har mulighed for at reagere lige så hurtigt, som når der er problemer med fortænderne.  

Hvorfor får dit marsvin tandproblemer? 

Hvis kindtænderne på dit marsvin ikke slides ordentligt, eller marsvinet fra fødslen har en skæv tandstilling eller mangler noget i sin kost, kan det lede til dannelsen af tandspidser. Tandspidser er skarpe, og kan lede til skade på tandkødet og på tungen, som gør ondt på dit marsvin. Det kan lede til, at det stopper med at spise. Da marsvin er gnavere, er det et stort problem hvis de ikke spiser, selv i kortere perioder, fordi deres fordøjelsessystem kan gå helt i stå. Desværre er det ikke altid muligt af få dem i gang med at spise igen, og de kan ende med at dø af sult. 

Selv hvis dit marsvin fortsætter med at spise, kan det ske, at det begynder at sortere i sit foder, og vælger det foder fra, som er hårdt at tygge. Typisk kan det lede til, at tandproblemet bliver endnu værre, fordi dit marsvin ikke sliber nogle af sine tænder mere på hårdt foder, men kun holder sig til det bløde, som eks. salat og agurk. Udover at lede til yderligere tandproblemer, kan indtagelse af udelukkende bløde foderemner også give dit marsvin dårlig mave, som kan være lige så farligt, som hvis det ikke spiser.  

Da marsvins kindtænder vinkler en smule ind over tungen, kan man risikere, at tandspidserne bliver så lange, at de rammer hinanden. Det kan betyde, at der dannes en tandbro, som fanger tungen. Det betyder, at dit marsvin kan have svært ved at synke ordentligt, og styre at maden kommer det rigtige sted hen. I nogle tilfælde kan det lede til, at der kommer mad i lungerne, som vil give en svær lungebetændelse, som dit marsvin kan dø af. 

Hvordan behandles tandproblemer? 

Hvis dit marsvin udvikler tandspidser, eller endnu værre, tandbro, skal dens tænder raspes ned. Det betyder, at man under bedøvelse filer tænderne ned, så de igen får den rigtige form og størrelse. Man er nødt til at bedøve marsvinet for at kunne file ordentligt, samt for at lave en ordentlig vurdering af, hvordan tænderne ser ud.  

Desværre er der risiko for at dit marsvin igen får tandproblemer, hvis det allerede er sket en gang. Derfor kan man ikke garantere, at dit marsvin ikke igen skal ind og have filet sine tænder ned. Jo kortere tid dit marsvin går med tandspidser og generelt forvoksede tænder, jo mindre er risikoen for, at det bliver et permanent problem. På Herlev dyreklinik har vi det fulde udstyr og den rigtige faglige viden, som kræves for at foretage en tandraspning, og dermed rette op på tandproblemer. 

Hvad kan du gøre? 

Det kan være svært at finde ud af, hvorfor netop dit marsvin udvikler problemer med sine tænder, da der kan være flere årsager. En årsag kan være, at det ikke har adgang til frisk hø hele tiden – hø er nemlig med til at slibe dit marsvins tænder, således at de ikke bliver for lange, og tandspidser ikke dannes. I naturen bruger dit marsvin meget af tiden på at spise, og får derfor helt naturligt slidt sine tænder i et tempo, som holder dem i den rette længde. Hvis dit marsvin ikke har adgang til hø, men i stedet foderpiller eller en frøblanding, slider den ikke sine tænder lige så meget. For at forebygge tandproblemer er det derfor vigtigt, at dit marsvin altid har frisk hø i sit bur. 

En anden årsag til tandproblemer kan være, at dit marsvin ikke får alt det, som den skal have i sit foder. Eksempelvis kan mangel på C-vitamin lede til tandproblemer, og det er derfor vigtigt at du fodrer dit marsvin med et foder, der lever op til dets behov. Vælg gerne et foder, der er specielt udviklet til marsvin, i stedet for en gnaverblanding, som kan bruges til flere arter. Marsvin adskiller sig fra de andre gnavere ved ikke selv at kunne danne C-vitamin, hvilket betyder, at de skal have en meget høj koncentration af det i sit foder, for at deres behov bliver dækket.  

Det er vigtigt at du holder godt øje med dit marsvin, så du hurtigt kan opdage begyndende tandproblemer.  Den bedste indikator for dit marsvins generelle sundhed, er dens vægt. Det er derfor en god idé jævnligt at veje dit marsvin, og holde med, at der ikke sker et vægttab. En god måde at gøre det på kan eks. være at veje dit marsvin en gang om ugen, og skrive vægten ned, så du kan følge udviklingen. Begynder dit marsvin at tabe sig, kan det være fordi der er tandproblemer, eller der kan være en anden årsag, som oftest noget behandlingskrævende. For at holde ekstra godt øje med dit marsvins tænder, kan det være en god idé at se på fortænderne. Selvom fortænderne kan være helt normale, selvom der er problemer med kindtænderne, vil unormale fortænder være en klar indikation for, at kindtænderne bør undersøges nærmere – også selvom de marsvin ikke er begyndt at tabe sig endnu. Unormale fortænder kan eks. være, hvis de er for lange eller har en anden vinkel end de plejer. Hvis du ser på dit marsvins fortænder en gang om ugen, samtidig med at du vejer det, lærer du hurtigt hvordan de skal se ud, og kan nemt identificere ændringer. Et marsvin med tandproblemer kan i nogle tilfælde begynde at savle, og derfor være våd omkring munden hele tiden.  

Hvis du har nogen spørgsmål eller er i tvivl om noget, er du altid velkommen til at kontakte os på klinikken. Vi har fuldt udstyr til at foretage tandraspninger på klinikken, ligesom vi gerne svarer på spørgsmål og kommer med råd og vejledning om hold af marsvin. Du kan se hvad prisen for en konsultation af marsvin koster her.

Tandbørstning

Det er en god idé at børste tænder på din hund eller kat. Tandbørstning kan nemlig være med til at forebygge plak og tandsten, og dermed forebygge tandkødsbetændelse og paradontose. For mange dyr kan det være en mærkelig oplevelse at få børstet tænder første gang, og er dit kæledyr ikke vant til det, er det ikke sikkert, at det kan lade sig gøre for dig. Med lidt træning kan de fleste hunde og katte dog godt vænnes til at få børstet tænder. Skal du have en ny killing eller hvalp, er det en god idé allerede tidligt at vænne dem til tandbørstning. 

For at have bedst effekt og effektivt fjerne plak, samt forhindre dannelsen af tandsten, bør din hund eller kat få børstet tænder dagligt, ligesom vi mennesker skal. Du skal dog ikke anvende samme tandpasta, som du bruger til dig selv, men kan vælge helt at undlade tandpasta, eller købe en som er udviklet specielt til dyr. Fordelen ved dyretandpasta er, at de typisk har en god smag, som kan gøre tandbørstningen til en positiv oplevelse for din hund eller kat. Dyretandpastaen indeholder også en speciel sammensætning af enzymer, som er med til at nedbryde plak. Der findes specielle tandbørster til dyr, men du kan også anvende en helt almindelig tandbørste, så længe den ikke er for hård.  

Tandbørstning er den allerbedste måde at forebygge tandsten og plak, men er det helt umuligt for dig, findes der også alternativer, såsom specielt udviklede tyggepinde. Der findes også alternativer til humane tandbørster, som kan gøre det nemmere for dig at børste din hund eller kats tænder.  Hvis du er i tvivl, har nogle spørgsmål, eller vil høre mere om forebyggelse af fremtidige tandproblemer, er du velkommen til at kontakte os på klinikken.

Paradontose og tandkødsbetændelse

Kender du tegnene på paraodontose?
Hvis du ikke regelmæssigt børster tænder på sit kæledyr, kan din hund eller kat udvikle paradontose.  

Blottede tandrødder

Paradontose er en lidelse i munden, hvor tænderne er løse. Bakterier opformerer sig, typisk hvis der er belægninger (plak) på tænderne, som ikke fjernes ved regelmæssig rengøring af tænderne. Bakterierne kan lede til infektion i tandkødet (tandkødsbetændelse) og dårlig ånde. Behandles infektionen ikke, kan det lede til at tandkødet trækker sig tilbage, så tændernes rødder bliver blottet, og de bliver løse. Dette kan i sidste ende lede til, at dit kæledyr taber sine tænder. Udover at tandkødsbetændelse kan lede til paradontose, og dermed tab af tænder, er det også en meget smertefuld tilstand for din hund eller kat. Når der er en betændelsestilstand til stede i et væv, vil selv en berøring, som ikke normalt gør ondt, føles smertefuld. Det vil for dit kæledyr betyde, at det gør ondt hver eneste gang det spiser. 

Min hund / kat vil kun spise vådfoder

I slemme tilfælde kan dit kæledyr have så slem tandkødsbetændelse, at det gør ondt konstant, og bløder ved let berøring. Dette kan hos nogle kæledyr i slemme tilfælde lede til adfærdsændringer og dyr, der virker nedtrykte, fordi den konstante smerte påvirker dem. Nogle hunde og katte kan ende med ikke at ville spise hård mad. Et tegn på tandkødsbetændelse kan eks. være, hvis din kat kun slikker olien af sin vådkost, eller hvis den holder sig helt fra tørkosten. I nogle tilfælde kan dit kæledyr finde på helt at holde op med at spise, fordi det gør for ondt.  

Den bedste forebyggelse imod paradontose og tandkødsbetændelse, er at fjerne plak, da plak giver det optimale miljø for opformering af bakterier. Er der blevet ophobet meget plak på dit kæledyrs tænder, dannes der tandsten, som ikke længere er mulige at fjerne med tandbørstning, men som kan fjernes ved en tandrens.

Her kan du finde vores prisliste og prisen på en konsultation.

Knækkede tænder

For hunde og katte, som er aktive, leger og bruger deres tænder som et redskab, kan der desværre ske det, at de kan knække en tand. Små stykker af tanden kan knække af, uden at det er et stort problem for din hund eller kat – dog kan det give skarpe kanter på tanden, som kan lede til skader inde i munden. Når dit kæledyr knækker en tand, er det dog altid vigtigt at få det undersøgt, da der kan være risiko for, at tanden er knækket ned til tandens nerve. Er nerven blottet, er der ikke noget til at beskytte tanden imod infektion.  

Infektioner og smerte

Det er ikke som sådan farligt for dit kæledyr at knække en tand, hvis der bliver gjort noget ved det. En knækket tand, som ikke behandles, kan lede til at en infektion får adgang til kæben.  Det kan lede til en infektion i kæben, som svækker knoglen, og i sidste ende kan lede til, at den brækker. Bortset fra risikoen for infektion, er det også en meget smertefuld tilstand at have en brækket tand med blottet nerve, som kan lede til at dit kæledyr kun tygger i den ene side af munden, eller helt holder op med at spise.  

Få det undersøgt

Brækker dit kæledyr en tand, er det vigtig at du får undersøgt, hvor slemt det står til. Er pulpaen i tanden blottet, skal tanden trækkes ud, så der ikke går infektion i, og dit kæledyr ikke går og har smerter fra tanden.

Du finder prisen for en konsultation her.

Tandrensning hund

De fleste hunde har tendens til at danne meget tandsten, især de små hunderacer. Tandsten opstår som kalkudfældninger fra spyt og bakterier fra madrester og viser sig som hårde skaller på tænderne. Tandkødet på hunden kan blive rødt og irriteret, hvilket kan føre til tandkødsbetændelse, paradontose og tandbylder. Behandles tandsten ikke, kan det give kroniske smerter, og tænderne kan blive løse, hvilket på sigt kan føre til, at tænderne falde helt ud. Andre symptomer på tandsten ved hunde er ildelugtende ånde og en gul/brun farve på tænderne.

Hvornår skal min hund have en tandrensning?