pinHerlev Ringvej 9, 2730 Herlev
phone-iconRing til Herlev Dyreklinik 44 91 91 44
Medlem af den Danske Dyrlægeforening ddd logo

Bookmark and Share
Finansiering:
En hyppigt forekommende knælidelse hos hunde er korsbåndsskader.
Korsbåndet er et ledbånd der ligger inde i knæleddet og det er oftest det forreste korsbånd der bliver skadet.
Det kan blive revet helt eller delvist over.
Korsbånd skade hos hund overrevet
(Billede fra Novartis)

Når korsbåndet er revet helt eller delvist over bliver knæleddet løst. Det medfører en irritation af knæleddet hvilket giver smerter og kan give knoglenydannelser.
Desuden kan et instabilt knæled få endnu en følgeskade, nemlig meniskskader.

Symptomer på korsbåndskader

Man ser det på alle hunde, men hyppigst på hunde af mellemstor til stor race der er let overvægtige.
Ofte har man set ens hund sætte i gang med et ryk og den har fået ondt i det ene bagben. Man ser ofte at de vælger at sidde med bagbenet udadroteret.

Men hvor det hos mennesker er en typisk sportsskade, så er baggrunden ofte mere kompleks på hunde, hvor der kan have været en nedbrydning af korsbåndet på vej et stykke tid.

Desværre er man nød til at korrigere for lidelsen ved at operere. (I fagtermer kalder man lidelsen for en cruciatumruptur eller ruptur af det craniale cruciatumligament).

Operation for korsbånd

Operationen foregår på Herlev Dyreklinik ved at vi etablerer et nyt korsbånd der ligger parallelt med det gamle, blot uden på knæet.
Tidligere har man brugt forskellige andre metoder til det, end den vi bruger på Herlev Dyreklinik til korsbåndsoperationer.

Vi har god erfaring med at bruge Tightrope til skadede korsbånd. Tightrope er er relativ ny metode der kun har 10-15 år på bagen.
Metoden giver en meget bedre stabilitet af leddet end de gamle metoder hvor man blandt andet satte en dobbelsutur rundt om fabella.
Desuden har studier vist at den på sigt giver mindst lige så gode resultater som andre metoder og har lidt mindre risiko for at give meniskskader på sigt.
Long Term Follow up of Dogs Surgically Treated for Cranial Cruciate Ligament 2DiseaseLong Term Follow up of Dogs Surgically Treated for Cranial Cruciate Ligament Disease
(Kilde: Long Term Follow-up of Dogs Surgically Treated for Cranial CruciateLigament Disease, Scott A. Christopher VMD, Jodi Beetem RVT, CCRP, and James L. Cook DVM, PhD, DACVS, DACVSMR)

Det kommer til at se således ud inde i benet:
Tightrope Cranial Cruciate Ligament Repair
Operationen er forudsætningen for at man kan komme videre med genoptræningen. Det er vigtigt at man går stille til værks efter operationen og vi sammensætter et træningsprogram, så man langsomt kommer i gang igen.
Man kommer ikke til at lave et nyt knæ, men funktionsmæssigt kommer man ofte op til noget der ligner normal brug.
Det vigtigste er at man får trænet benet op og ved operationen får bremset de negative konsekvenser som et sygt korsbånd har på leddet.

Prismæssigt ligger denne operation en del under andre metoder til korsbåndsoperationer fx TTA.
Ring til os for nærmere information.

Vi modtager også henvisninger fra andre dyrlæger på korsbåndsoperationer via Tightrope, hvor operationen kan foregå her, men man selv varetager forløbet efterfølgende.
Vi ser dog meget gerne hunden til kontrol efter 10 dage.

Bestil tid hos dyrlægen? Ring 44 91 91 44 eller klik på knappen.

© 2015 Herlev Dyreklinik

Herlev Ringvej 9 - Tlf: 44 91 91 44 - CVR 32048161