Hudsygdomme
På Herlev dyreklinik har vi gode muligheder for at hjælpe med udredningen af dit kæledyrs hudproblemer. Vi råder over et rigtig godt mikroskop og et godt Storz video-otoskop til udredning og behandling af hudpatienter.
På Herlev Dyrehospital har vi vores huddyrlæge Line Kaare Engelharth, som har en 3-årig certificering inden for hudsygdomme, der gerne modtager patienter fra vores henvisende kollegaer.
Hudsygdomme kræver som udgangspunkt meget tålmodighed for at udrede og oftest flere besøg. Nogle hudsygdomme er livslange og derfor skal vi sammen finde en god løsning for jeres kæledyr og jer.
Et typisk besøg på klinikken:
- Det starter med en snak med ejer omkring alt fra madskål og foder til om der gives parasit behandling ect.
- Derefter undersøger vi dit dyr som ved en klinisk undersøgelse, herefter kigges der nærmere på problemområderne.
- Der tages evt. nogle prøver, hvor vi kigger efter bakterier eller parasitter under mikroskopet.
- Til sidst lægges en plan for det videre forløb, og ejer får noget medicin med hjem, hvis nødvendigt.
Øreproblemer og øreskylning
Når vores kæledyr får øreproblemer, kan det tit være svært at rense dem godt nok med alm. renseprodukter. I disse tilfælde anbefaler vi at få lavet en øreskylning. Fordelen ved at rense ørerne med vores video-otoskopi og under bedøvelse er at det giver en hurtigt og smertefri oprensning, så hjemmebehandlingen nemmer, kan sættes i gang.
En øreskylning tager et par timer i alt med bedøvelse og opvågning. Efter en øreskylning kan dyret være træt og have lidt ondt i ørerne. I tilfældet af ømhed bliver dyret sendt hjem med noget smertestillende.
Øreproblemer skyldes oftest gærsvampe (malassezia), bakterier eller øremider. Hvis der ses tilbagevendende øreproblemer, bør vi undersøge for underliggende årsag så som allergi.
Kløe
Kløe er kun et symptom og kræve udredning for at kunne diagnosticere årsagen til kløen. Kløe kan vise sig ved at dyret ex. kløer sig med poterne, slikker sig på poter og krop eller ved at dyret kører på numsen.
Nogle hyppige årsager til kløe kan være parasitter, infektioner og allergi. Ud fra undersøgelserne lavet på klinikken kan vi igangsætte en behandling. Hvis der er tale om allergi kan det desværre kræve lidt flere besøg før den rette behandling er fundet.
Hudbetændelse
Hudbetændelse hos hund er ikke ualmindeligt og kan skyldes mange årsager eks. parasitter, svamp, dårlig hudbarriere, allergi og traume. Huden bliver rød og får bumser, hvilket får hunden til at kløe/slikke i området, hvilket forværre situationen.
Det er oftest bakterier, som i forvejen lever på huden, der kan give en overfladisk hudinfektion. Især hunde der bader meget, kan i varme perioder får en fugtig hudbetændelse (hot spot), der spreder sig meget hurtigt.
Foder kan være meget vigtigt for de hunde som får tilbagevendende problemer, da fede fedtsyre kan styrke hudbarrieren. Dog kan nogle hunde også være allergiske og så kræver det muligvis et andet slags foder.
Allergi
Det kræver ofte både tålmodighed og grundighed at stille den rette diagnose. Allergi opstår når dyrets immunsystemet overreagerer på et stof (allergen), der ikke er normalt er skadeligt for kroppen. Allergi behøver ikke kun give hudproblemer, men kan også give mave-tarm problemer eller luftvejsproblemer.
Der findes forskellige typer allergi
1) Loppe-allergi, skyldes en overreaktion fra dyret på loppens spyt. Behandles med ektoparasitær behandling samt evt. noget kløestillende.
2) Foder-allergi (AFR) kan stamme fra både korn eller proteiner, hyppigst ser vi dog reaktion overfor kødproteiner. Der findes endnu ingen test til at diagnosticere foder-allergi, det kræver at der laves et fodertrial på 6-8 uger. I disse uger fodres der kun med et bestemt foder og intet andet. Det er hårdt og nogle gange skal dyret igennem flere fodertrial før man kan være sikker.
3) miljø-allergi (atopy) skyldes et udefra kommende allergen (ex pollen, husstøvmider ect) der udløser en allergisk reaktion i dyret. Allergi er en udelukkelses diagnose og stilles på baggrund af symptomer og udelukkelse af andre årsager.