Åbningstider:

Man-Ons: 08:00-17:00
Torsdag: 08:00-18:00
Fredag: 08:00-17:00

Tidsbestilling:

Telefon: 44 91 91 44
Vagt: ring og følg vejledningen

Praktisk info:

Herlev Dyreklinik ISO certificeredeVi er ISO-certificerede

Sterilisation af hund

Hvorfor sterilisere?

En hyppig årsag til en sterilisation af hund er, at ejerne ikke ønsker, at deres hund bliver drægtig. Er din hund ofte sammen med andre hunde, behøver du således ikke bekymre dig om risikoen for drægtighed. Der er dog også andre fordele ved en sterilisation af din hund, herunder blandt andet beskyttelse mod brystkræft og kræft i æggestokkene, da man ved indgrebet enten fjerner æggestokkene eller både æggestokke og livmoder. Desuden fjernes risikoen for livmoderbetændelse. Udover de åbenbare fordele, oplever mange hundeejere også, at deres hund bliver roligere og strejfer mindre, da den ikke kommer i løbetid, men følgevirkningerne varierer naturligvis fra hund til hund.

 

Sådan foregår indgrebet

Sterilisation af hund foregår via operation, hvor tæven bedøves.
Vi har to måder at sterilisere din hund. Sterilisation af hund via kikkert (såkaldt laparoskopisk sterilisation af hund) eller via åben kirurgi.
Dyrlægen fjerner med et snit i bughulen æggestokkene, og tæven sendes hjem allerede samme dag. I langt de fleste tilfælde fjerner vi kun æggestokke, da det er det mest skånsomme. Vi tjekker dog altid livmoderen under operationen, og i nogle tilfælde vælger vi at fjerne den, hvis der er forandringer i livmoderen. Efter 10 dage skal hunden til et kontroltjek, hvor dyrlægen sikrer sig, at helingsprocessen er foregået som det skal. Efter en sterilisation af hund ordineres der altid smertestillende medicin samt ofte en plastikkrave eller en bodystocking, så hunden ikke kan klø i eller slikke sig på såret.

Bivirkninger ved sterilisation af hund

Operationen kan påvirke hundens stofskifte op til 25%, hvilket kan medføre, at hunden forbrænder mindre end normalt. Du bør derfor være opmærksom på overvægt efter en sterilisation af din hund, hvilket du imødekommer ved at tænke over fodertype, måltidsstørrelse samt ved at sørge for, at hunden får rigeligt med motion hver dag.

Kikkertoperation til sterilisation af hund – Laparoskopisk sterilisation

Laparoskopisk sterilisation tilbydes som alternativ til traditionel sterilisation, men er modsat denne langt mindre invasiv og derfor i det fleste tilfælde klart at foretrække. Ved laparoskopisk sterilisation laves 1-3 små huller i huden hvorigennem operationen udføres – metoden kaldes derfor også for nøglehulskirurgi eller kikkertoperation. Her indsættes porte (små rør) i bughulen, der er pustet let op med medicinsk CO2, hvorigennem kamera og instrumenter indføres – dermed kan kirurgen med stort overblik se og operere uden at åbne bughulen op som ved den traditionelle metode. Blodkar brændes for at undgå blødning og ovarierne (æggestokkene) fjernes gennem en af portene, mens livmoderen forbliver i bughulen som et passivt organ. Afslutningsvist lukkes hullerne med en selvopløselig tråd.

Forundersøgelse af hund inden kikkertoperation

Forud for operationen foretages grundig forundersøgelse, og operationen foregår i fuld narkose, selvfølgelig under nøje overvågning både under og efter indgrebet. Da kikkeroperation eller nøglehulskirurgi er den mest skånsomme metode til sterilisation vil hunden hele både lettere og hurtigere. Derudover er smerteniveauet langt mindre end ved den traditionelle metode, og derfor er der markant mindre behov for smertestillende medicin efter operationen. Alt i alt kommer hunden sig langt hurtigere og kan som regel være på benene allerede dagen efter, men vi tilser selvfølgelig gerne jeres hund til en opfølgende kontrol for at sikre sig at alt går som det skal.

Læs mere om laparoskopisk sterilisation her

I trygge hænder

Under hele indgrebet er tæven tilsluttet den nyeste form for overvågning. Vi overvåger både hjerte puls, vejrtrækning, blodtryk, temperatur, CO2 og iltmætning i blodet. Din hund er altså i trygge hænder gennem hele processen, fordi vi kan handle hurtigt, hvis der sker noget uventet.

Vi bruger den sikreste bedøvelse som findes (Sevofluran) som også anvendes på de humane hospitaler.

Har du spørgsmål til sterilisation af hund?

Vil du vide mere om sterilisation af hund, eller har du spørgsmål til vores andre ydelser, er du til hver en tid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak. Herlev Dyrehospital er beliggende på Herlev Ringvej 9 i Herlev, og vi kan kontaktes på 44 91 91 44.

Læs blandt andet om sterilisation af kat